Opravdu bude na hypotéku nutný plat 75 tisíc?

9. 06. 2017 10:17:47
Není to tak dlouho, co jsem se novinářům svěřila s poznatkem ze své praxe, že rekordně nízké úrokové sazby mají i jeden dříve nemyslitelný dopad: na hypotéky dosáhli i učitelé a prodavačky. Ta doba zřejmě končí.

Podmínky poskytování hypoték se zpřísňují a další „utažení šroubů“ je jen otázkou rychlosti projednávání novely zákona o České národní bance v Poslanecké sněmovně. Pak se může stát, že na hypotéku už nedosáhnou nejen představitelé zmíněných profesí, ale třeba ani „lékaři specialisté“, nebo dokonce „finanční a investiční poradci a příbuzní specialisté“. Ti první totiž podle Českého statistického úřadu brali loni průměrně 56 446, druzí 62 433 korun měsíčně.

A hypoteční banky spočítaly, že zatímco za současných podmínek by na hypotéku dosáhl člověk s měsíčním příjmem 35 tisíc korun, pokud projdou všechna zpřísnění, pak tento nutný příjem dosáhne 75 tisíc korun měsíčně.

Kdo z vás to má, jak by řekl nejmenovaný expremiér?

Pravda, výpočet se odvíjí od modelového příkladu bytu v Praze za pět milionů, kde metr plochy stojí 80 tisíc Kč. Všechny pražské byty naštěstí tak drahé nejsou, sama jsem jich zatím u nás v Čakovickém parku prodala nejvíc v cenách od dvou do pěti milionů korun při ceně za metr zhruba 55 tisíc. To, že s hypotékami už to zdaleka není tak snadné, jako před rokem, je ovšem holý fakt.

Ale zážitky s klienty v kombinaci se zkušenostmi s novináři mne zároveň utvrzují v tom, že lidská tvořivost je nevyčerpatelná, všechno je potřeba brát s rezervou a nic se nejí tak horké, jak se... napíše.

S těmi 75 tisíci měsíčního příjmu potřebného k financování bydlení to nejspíš bude jako s předpovědí počasí. Když v zimě meteorologové straší -22 stupni při nočním vyjasnění, je u nás v Kobylisích maximálně pět pod nulou. Jasně, že na šumavské Kvildě minimálně těch 20 naměří, ale z toho nás v Praze zase tolik nezebe.

A i kdyby se ukázalo, že je to vážně podmínka, co nejde obejít, statistici by se najednou nestačili divit, jak prudce vzrostly průměrné mzdy.

Pozoruji to už dnes u některých klientů M&K Real Estate, kde pracuji. Jsou to lidé z různých zemí EU, kteří v Praze třeba jen prodávají turistické suvenýry. Dělají to pro velké distributory jako zaměstnanci, obvykle za minimální mzdu. Jejich skutečné výdělky ale na splácení hypotéky bohatě stačí, takže kupují byty a buď se ve stověžaté matičce usadí natrvalo, nebo se za prací vydají zase jinam a u nás jim zatím hypotéku pokryje pronájem.

Jen je potřeba přesvědčit banku, že poslední tři měsíce brali dost peněz. Když si to patřičně zaplatí, zaměstnavatel jim rád krátkodobě zvýší plat.

Když bude jednou třeba, tak asi i na těch 75 tisíc.

Autor: Šárka Kloučková | pátek 9.6.2017 10:17 | karma článku: 24.63 | přečteno: 5413x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 622 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 158 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 4 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2174

Za svůj dospělý život jsem už dělala leccos. A leccos jsem si přitom uvědomila. Po tom, co jsem se v listopadu 1989 a pár následujících letech angažovala ve studentském hnutí, mi naštěstí včas došlo, že politika pro mne není. Tím spíš ovšem obdivuji lidi, kteří se jí věnují a zůstali slušní. Ani velký byznys není moje parketa. I ten a jeho aktéry nicméně vidím podobně, jako politiku. Já umím prodávat a jde mi to dobře. Poslední roky prodávám byty. A snažím se to dělat stejně, jak by se podle mne měla dělat politika i byznys.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...